menu:strona główna
menu:stowarzyszenie
menu:edukacja
menu:projekty i działania
menu:publikacje
menu:kontakt
kalendarz Źródeł galeria Źródeł
ekoporady Przekaż 1% podatku na projekty Żródeł
  

kontakt

Ośrodek Działań Ekologicznych "Źródła"
Łódź 90-602, ul. Zielona 27
tel. 42 632 81 18, 42 632 03 11
fax 42 291 14 50, kom. 507 575 535
e-mail: office@zrodla.org.pl


Oddziały terenowe:

Oddział w Krakowie
kom. 519 326 986
e-mail: krakow@zrodla.org.pl


Oddział w Warszawie
Al. St. Zjednoczonych 53
04-028 Warszawa
kom. 519 326 983, fax 22 300 1359
e-mail: warszawa@zrodla.org.pl


Oddział w Katowicach
ul. Francuska 12 lok. 404
40-015 Katowice
kom. 519 326 991, fax 32 700 3368
e-mail: slask@zrodla.org.pl


1% zbieramy we współpracy
z PITax.pl Łatwe podatki.

Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.


stat4u Nasza strona na Google Plus Nasz profil na Facebooku


edukacja ekologiczna na wysokim poziomie
. . .

AKTUALNOŚCI


Ta informacja pochodzi z dnia 2016-01-18, więc niekoniecznie jest jeszcze aktualna.

Dzień Wiedzy o Pingwinach obchodzimy corocznie 20 stycznia. Oto garść ciekawostek o tych niezwykłych ptakach:

  • Pingwiny do szybszego niż na nogach przemieszczania się po zaśnieżonym lądzie wykorzystują technikę "saneczkową".
  • Pingwiny mają tak doskonały słuch, że samica może wśród milionowej kolonii znaleźć swojego partnera po głosie.
  • Pingwiny pozbywają się z organizmu soli (pochłoniętej z morza wraz z jedzeniem i wypitej) poprzez kichanie.
  • Średnia temperatura ciała pingwinów wynosi 38-39 st. C.
  • Pingwin równikowy może żyć na Galapagos tylko dlatego, że wyspy opływane są przez chłodne wody niesione z południa przez Prąd Humboldta.
  • Kolor pingwinów to ich kamuflaż podczas pływania w morzu, drapieżnikom zagrażającym pingwinom, ale także ich ofiarom patrzącym z góry w ciemną toń oceanu trudniej dostrzec czarne plecy, a gdy patrzą od dołu jasny brzuch ginie w świetle przebijającym się przez taflę wodę.
  • Pingwiny żyją tylko na półkuli południowej (co oznacza, że w życiu nie spotkają polarnego niedźwiedzia).
  • Pingwiny żyją nie tylko w okolicach koła podbiegunowego, ale możemy je spotkać również w Nowej Zelandii, Australii, południowej Afryce a nawet w pobliżu równika na Galapagos.
  • Największy pingwin - cesarski - może przerosnąć pierwszaka, a nawet drobniejszego drugoklasistę.
  • Pingwiny 3/4 swojego życia spędzają w wodzie.


A wiecie, że wszystkie gatunki pingwinów znalazły się w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych? Wiecie, co najbardziej zagraża pingwinom?

20 stycznia obchodzimy Dzień Wiedzy o Pingwinach.
W EkoKalendarzu piszemy o nich więcej: www.ekokalendarz.pl






Wróć | Przejdź na stronę główną | Przejdź do listy wszystkich wiadomości

. . .

design: cztery selery